Više od 2.700 osnovnih škola u Srbiji dobija digitalne kabinete

Bez autora
Sep 16 2010

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije će u okviru projekta "Digitalna škola” opremiti više od 2.700 računarskih kabineta u osnovnim školama u Srbiji. Tender za nabavku računarske opreme biće raspisan naredne nedelje. Na konkurs, koji je trajao od 17. jula do 15. Septembra 2010. godine, pristiglo je 2.714 prijava, od čega je 1.131 prijava matičnih škola i 1.583 izdvojena odeljenja, a očekuju se i prijave koje su poslate poštom. Na konkurs se prijavio i veliki broj područnih škola, odnosno isturenih odeljenja, pa će i učenici u malim sredinama dobiti priliku da koriste informacione tehnologije u obrazovnom procesu. Prema današnjem saopštenju, ceo postupak javne nabavke bi trebalo da bude završen do kraja godine, kada će biti i potpisan ugovor sa dobavljačem opreme, dok će njeno montiranje i instaliranje biti obavljeno u toku drugog polugodišta.

Više od 2.700 osnovnih škola u Srbiji dobija digitalne kabineteMinistarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije će u okviru projekta "Digitalna škola” opremiti više od 2.700 računarskih kabineta u osnovnim školama u Srbiji.

Tender za nabavku računarske opreme biće raspisan naredne nedelje.

Na konkurs, koji je trajao od 17. jula do 15. Septembra 2010. godine, pristiglo je 2.714 prijava, od čega je 1.131 prijava matičnih škola i 1.583 izdvojena odeljenja, a očekuju se i prijave koje su poslate poštom.

Na se konkurs prijavio i veliki broj područnih škola, odnosno isturenih odeljenja, pa će i učenici u malim sredinama dobiti priliku da koriste informacione tehnologije u obrazovnom procesu.

Prema današnjem saopštenju, ceo postupak javne nabavke bi trebalo da bude završen do kraja godine, kada će biti i potpisan ugovor sa dobavljačem opreme, dok će njeno montiranje i instaliranje biti obavljeno u toku drugog polugodišta.

Resorno ministarstvo će u narednom periodu napraviti portal za razmenu nastavnih sadržaja između nastavnika. Na taj način biće osavremenjeni nastavni sadržaji, a nastava će postati interaktivna i zanimljivija za decu.

Digitalni kabinet je učionica koja će biti opremljena sa pet do trideset mesta za rad učenika na savremenim računarima i jednim mestom za nastavnika.

Škole koje nemaju uslova ni za jedan kabinet dobiće projektor i lap-top, a resorno ministarstvo će pomoći školama u nerazvijenim opštinama da obezbede adekvatno napajanje strujom i internet priključke, kao i školske klupe.

Projekat „Digitalna škola“, čija je vrednost 650 miliona dinara, pokrenulo je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo.

Projekat je deo “Digitalne agende”, koja predstavlja najsavremeniji koncept javne politike ekonomskog i društvenog napretka, koji po evropskom modelu razvija resorno ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik